Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní místo - Svatý kámen v Mitterretzbachu

10. 12. 2008

Obrazek 

Budete li na své dovolení či o víkendu na znojemsku, kromě cestování po vinařských cyklistických stezkách mezi vinicemi a rázovitými sklípky s nezbytnou ochutnávkou skvělých vín, je nedaleko hranic velice zajímavé místo, odkud můžete přehlédnout nádhernou vinařskou krajinu na našem i Rakouském území.

Odbočíme li za hraničním přechodem Hnanice –  Mitterretzbach na Rakouské straně hned vpravo na asfaltovou polní cestu, vedoucí mezi vinohrady, dojdeme nebo dojedeme na kole asi po necelém kilometru na nevelký kopec zvaný Heiligen Stein. Heiligen Stein, neboli Svatý kámen je po staletí široko daleko známé prastaré kultovní místo. Kopec ve zvlněné krajině vůbec nijak nevyniká, z jedné strany je porostlý akátovým lesíkem a ostatní svahy jsou porostlé vinohrady. Na holém místě, porostlém nízkou trávou a suchomilnou květenou vyčnívá několik balvanů, z nichž jen jeden má v sobě ono tajemné, svaté kouzlo. Vlastní kámen není velký, ale je údajně jeden z nejkrásnějších mísovitých kamenů v Rakousku. Mísovitých  dokonale kulatých a poměrně hlubokých otvorů má na sobě několik a nikdo zatím nijak rozumně nevysvětlil, jak v žulovém Obrazekbalvanu asi vznikly. To, že vznikly vytlačením koleny tisíců poutníků prosící o uzdravení, jak se traduje, asi nebude  příliš k uvěření.

Koncentruje se zde množství   geoenergií tak silně, že virgule na ně velice silně  reagují. A právě tato koncentrovaná síla prý uzdravila a uzdravuje tisíce lidí.

Toto prastaré kultovní místo známé z dávných časů lákalo tisíce poutníků. Lidé věřili, že má kouzelné, léčivé účinky. Písemně je doloženo že v roce 1647 se údajně muž jménem Veit Priesler u Svatého kamene vyléčil a nedlouho poté obyvatelka z nedalekého vinařského městečka Retzu paní Katharina Oberhammerin. Ta nechala jako úctu ke svému uzdravení postavit nedaleko kamene malou kapli. Samozřejmě, že se krajem šířila pověst o zázračných uzdraveních a stále větší množství nemocných a postižených  poutníků jak z české tak z rakouské strany proudilo ke Svatému kameni.

Postupně tak nedaleko Svatého kamene a kapličky v následujících létech byl vystavěný poutní kostel s poněkud zvláštním jménem „Panna Maria na kameni“ nebo „Naše milá paní na kameni“. Ovšem v roce 1785 na základě císařského nařízení Josefa II. byl kostel zrušený a zbouraný. Ale žádným nařízením není možné zrušit staré kultovní a poutní místo. A tak v následujících létech sem proudili nejenom poutníci prosící o své uzdravení, ale ve dnešní době hlavně turisté okouzleni překrásným panoramatickým rozhledem ale i kouzlem místa Svatého kamene.

Zasypané, travou a křovinami zarostlé ruiny rozbořeného kostela byly v létech 1995 – 97 vykopány  týmem archeologů a početnými  dobrovolníky pod vedením dvorního rady prof.dr. G. Langmanna společně s Dipl. Ing. ObrazekS. Koppovou, Arch. Dipl. Ing. W. Nowaka . Současně byla v roce 1997 obecní radou Retzbach ve spolupráci s kulturním oddělením Dolního Rakouska vypsána soutěž na architektonickou úpravu areálu bývalého poutního místa. Architekt Max Pauly, který  v soutěži zvítězil, vytvořil skutečně jedinečný výtvor, nakloněný, eliptický vyhlídkový ochoz nad celým areálem.

Na místě základů byly zrekonstruované a z bývalých trosek vybudované asi metr vysoké zdi dávající návštěvníkovi dokonalý přehled o velikosti bývalého poutního kostela. Celá sanace základových zdí byly hrazeny z prostředků Obnovy vesnic Dolního Rakouska a Evropskou unií.

Nad celým archeologickým areálem se tyčí velký, eliptický nakloněný ochoz, z něhož je nejen nádherný pohled na základy kostela i Svatý kámen, ale především fantastický, panoramatický pohled do kulturní staleté vinařské krajiny. Zleva vidíme probleskovat v hustých lesích legendární viniční trať Šobes a postupně přes vinice v Hnanicích, Havraníkách přes Šatov, Retzbach až úplně vpravo vidíme věžičky a budovy městečka Retz.

Vinicemi obklopený vyhlídkový kopec jen umocňuje nádhernou vinařskou krajinu kolem, to obrovské úsilí početných vinařských generací.

Merlot, Syrah, Zweiget, Blauburger nebo Veltlínské zelené, Rýnský ryzlink či Rulandké bílé, a mnohé další, to jsou vysázené odrůdy révy vinné, z nichž si může žíznivý návštěvník ochutnat v letní sezoně v nově vybudovaném degustačním stánku, nebo dole v nedalekém  Retzbachu nebo jeho částech Unterretzbachu, Mittelretzbachu doušek vynikajících vín mající v sobě energii mystického místa.

 

 Obrazek