Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakousko - Nová publikace o Bergmannově větrném mlýnu v Retzu

1. 1. 2012

kniha-p-mlynu-retz-2011.jpgV polovině prosince 2011 byla v Retzu pokřtěna nová krásná a výpravná publikace vydaná v  nakladatelství  Verlag Günther Hofer, věnovaná rekonstrukci větrného mlýna s mnoha nádhernými fotografiemi „ DIE RETZER WINDMÜHLE“ s podtitulem „Bilder, Dokumente, Texte zu Geschichte und Restaurierung „ autorů  fotografa Herberta Bednarika a textů Philipp Maurera

Dovolím si citovat stručné české shrnutí na konci knihy (str. 237), které do češtiny přeložila Libuše Gebetsroither:
„Větrný mlýn v Retzu byl zrestaurován holandským týmem stavitelů mlýnů v létech 2008 – 2009. Všechny pohyblivé díly konstrukce byly vymontovány a odeslány do dílny v Holandsku. Tam byly tyto díly přezkoušeny, doplněny, obnoveny a pokud to nebylo možné nově zhotoveny. Dnes je tento mlýn plně funkční a jako „atraktivní historický mlýn“ je ho možné navštívit.
Na místě dnešního mlýna stál již v roce 1772 dřevěný větrný mlýn. V roce 1853 postavil Johann Tobias Bergmann větrný mlýn s kuželovou věží, který pracoval až do roku 1927. Od té doby je mlýn chráněnou památkou.
Pan Herbert Bednarik fotografoval všechny restaurátorské práce. Jeho fotografie nám ukazují, jak byly jednotlivé díly opracovány a vysvětlují společně s plánky stavitelů jejich funkci uvnitř mlýnu. Pořadí jednotlivých sekcí sleduje cestu větrné energie mlýnem, od křídel až k žernovům.
Pan Philipp Maurer nám krátce vypráví historii mlynářství. Obilí se silo přibližně již před 12.000 léty, ale teprve asi před 6.000 se začalo mlít. Zpočátku se obilí drtilo ručně mezi kameny. Se zavedením rotačního pohybu se začala využívat síla zvířat. Teprve od 3. Století našeho letopočtu se v mlýnech začala využívat vodní síla, síla větru až od 11. Století. Větrná energie sloužila vždy jako náhrada v případech výpadku ostatních dodavatelů energie. I dnes je obnovitelná větrná síla alternativní k ropě, uhlí nebo vodní energii.
Literární texty od Homéra až k Petru Hacksovi dovršují dějiny mlýnů a do historického obrazu přinášejí uměleckou individualitu a osobní city.“
Tolik doslov a shrnutí. Publikace je to opravdu reprezentační a zájemci o historii větrného mlýna v Retzu a jeho rekonstrukci si jistě přijdou na své. Pokud tedy znají německy. Kniha je bohatě doprovázená perfektními fotografiemi, náčrtky a plánky. Mlýn je přístupný po předběžném ohlášení o víkendech, ovšem od 1.3. – 30.10. je v provozu 2 x denně v určitou hodinu. Bližší informace na www.windmuehle.at/windmuehle/ .