Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po dvou létech opět na koštu v Těšeticích

02.jpgHistorie místního koštu v Těšeticích není příliš dlouhá. V roce 2004 se domluvilo pár místních vinařů, že uspořádají nějakou veřejnou degustaci vín. Tehdy se prezentovalo 273 vzorků a vlastní košt proběhl za velkého zájmu v Hostinci U Vlků, kde se pořádá až do současnosti. A byla tak založena tradice koštů vín v Těšeticích. Od prvního ročníku se toho moc nezměnilo, počet vzorků se ustálil kolem stovky od 25 – 34 místních vystavovatelů. Návštěvnost většinou kolísá mezi 100 – 120 milovníků místních vín.

V uplynulých dvou létech jsem byl06.jpg v termínu, kdy měli v Těšeticích košt na jiných akcích, až letos to vyšlo docela dobře a tak jsem se pěšky vypravil na příjemnou tříkilometrovou procházku do nedalekých Těšetic. Místní vinaři mají většinou své vinice v obci nebo v blízkém okolí, nebo nakupují hrozny například od Pomony ze známé viniční trati Tři díly, kam v posledních dvou létech pořádá oblíbené jarní exkurze Znovín Znojmo. Jak mně řekl v sobotu večer předseda organizačního výboru Leoš Musil, letošní v pořadí již devátý ročník je zastoupený 95 vzorky vín od 35 vinařů. Hodnocení vín pětibodovým systémem celkem čtyřmi komisemi proběhlo asi s týdenním předstihem. V 19.00 hodin bylo v sálech opravdu plno. Zatím co někteří nedočkaví jedinci už koštovali vína, drtivá většina sledovala skvělé vystoupení předsedy VOC Znojmo a sommeliéra Františka Koudely, který asi v půlhodinovém vystoupení hovořil o víně, 03.jpgpodávání vín v restauracích a o degustaci. Své vystoupení završil ukázkou setnutí - „sabráží“dvou lahví sektu mečíkem a sekerou. Celkovým šampionem výstavy 2012 se stal vzorek č. 63 Sauvignon 2011 výběr z hroznů Leoše Musila, šampionem bílých vín vzorek č. 38 Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr Ivana Masaroviče a šampionem červených vín vzorek č. 88 Rulandské modré 2011 pozdní sběr Petra Čepičky.
Vína pěkného kvalitního ročníku 2011, která jsem letos chutnal ve Weingut Bergmann v Retzu, na Miroslavském koštu, Znovínském koštu a zde v Těšeticích jsou opravdu velmi dobrá. Rozhodně se budou dál vyvíjet a nepochybně řada lahví skončí v mém archivu v nedávno koupeném nádherném velice starém dvoupatrovém sklepu  „Lindenkeller“ v Retzu, kde mimochodem budujeme vinotéku, muzeum vinařství a archivní boxy pro milovníky vín. Po shlédnutí jednoduchého katalogového dvojlistu jsem se rozhodl ochutnávat pouze vína v rozmezí hodnocení 1,0 – 2,0. Začal jsem tedy s Veltlínským zeleným (počet vystavených vzorků 21). Z veltlínů byl velice dobrý a náš typický v pozdním sběru 2011, a kabinet 2011 Karla Bobka. Firma Pomona, a.s. Těšetice měla velice pěkné Rulandské bílé 2009 pozdní sběr. Vlastimil Otáhal se prezentoval hezkým Chardonnay 2011 jakostní a Müller – Thurgau jakostní 2011. Parádní byl Müller – Thurgau 2011 jakostní, Tramín červený 2010 pozdní sběr mladého vinaře Leoše Musila. Leoš Musil dělá víno pro sebe a kamarády, jak říká, ale umění dělat05.jpg víno a vinařství je v rodině, protože dobrá vína měl nejenom děda, ale i otec (Leopold tu měl dobré Veltínské zelené 2011 pozdní sběr) a nyní Leoš navazuje na úspěšnou rodinnou tradici. Růžová vína byla zastoupena šesti vzorky a z nich nejlepší bylo příjemné, svěží a typické Svatovavřinecké 2011 kabinet Mirka Kenereše. Z červených vín byla velice zajímavá a dobrá směska – kabinet 2011 Ivana Masaroviče, Pomona, a.s. nabídla docela pěkné Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr, podobně jako Jarda Bobek měl moc dobrý Cabernet Moravia 2011 jakostní. Šampioni výstavy byli nejlepší v typické charakteristice jednotlivých odrůd ve vůni i v chuti. Těšetický košt měl prý letos dlouhého trvání, podle kamarádů až do ranního rozbřesku. Je pěkné, že se dovedou místní takhle semknout a něco zorganizovat. Ono dělat něco na vesnici, nebo kdekoliv jinde, dá opravdu hodné námahy, věnování osobního času a většinou se potom najde řada „vrtáků – kritiků“, kteří jsou schopni všechno zkritizovat. O tom by mohli jistě mnozí organizátoři koštů a výstav asi dlouho povídat. Ale to snad je úděl všech, kteří něco dělají nejenom pro svoje potěšení ale i pro druhé. Díky organizátorům za pěkný vydařený večer.
Opravdu se těším na jubilejní desátý ročník koštu v příštím roce (naplánovaný je na 9. 03. 2013) ve vinařské obci Těšetice.