Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozvání na červnové putování za znojemským Veltlínem

7. 4. 2011

Obrazek(Aktualizovaná poznámka: Informace v článku jsou z loňského ročníku 2011. Letošní ročník je ve dnech 1. - 2. 6. 2012).

Vinařská turistika a různé vinařské programy se stávají v našich končinách stále žádanější a populárnější. Je příjemné, že vinaři či jejich organizace a spolky neustále vymýšlejí nové zajímavé akce, při kterých může zájemce nejenom ochutnat víno, poznat práci vinaře, ale i jeho sklepy, vinice či okolí krásné vinařské krajiny a její historii i současnost. Pro milovníky vína a především veltlínu zeleného, jednoho z typických vín naší Znojemské vinařské podoblasti je připravena pro letošní pozdní jaro zajímavá a nepochybně atraktivní novinka. MAS Znojemské vinařství, o.s. Hnanice (www.znojemskevinarstvi.cz ) ve spolupráci se Sdružením znojemských vinařů (www.szv.estranky.cz) s podporou Vinařského fondu, připravili na pátek  3. června a sobotu 4. června 2011 druhým rokem vinařskou akci nazvanou „Putování za znojemským veltlínem“.

Veltlínské zelené je jednou z nejrozšířenějších pěstovaných odrůd ve Znojemské vinařské podoblasti mající typické vlastnosti, pro které bylo zařazeno v roce 2009 Obrazekmezi VOC Znojmo.  Pěstuje se na ploše 423,67 ha na druhém místě za Velkopavlovickou vinařskou podoblastí s plochou 557,79 ha (Situační a výhledová zpráva – réva vinná a víno, duben 2009, MZ ČR). Jeho bohatá vůně, svěžest, plnost,  extraktivnost s mírnými nahořklými až medovými tóny a kyselinkou ponechává příjemný dojem i příznivý chuťový vjem. Navíc tato odrůda má velice široké uplatnění, možnosti a bohatý potenciál od zemského vína přes všechny přívlastky až slámová a ledová vína, která mimo jiných získávají vavříny na různých velkých mezinárodních soutěžích. Jsou jisté odlišnosti mezi pepřovitým veltlínem zeleným ze sousedního Weinviertelu a naším, ale právě to je ta zajímavost, pestrost a uplatnění, jaké tato odrůda má. Toto univerzální víno je vhodné jak na běžné denní pití, tak i pro sváteční a výjimečné události. 2. ročník vinařského  „Putování za znojemským veltlínem“ může být zajímavým a příjemným zážitkem nejenom poznáním viničních tratí, které nebývají navštěvované v obdobném tradičním „Jarním putování po vinicích Znovínu“, vinařství, ale ochutnáním a srovnáním vín jedné odrůdy od různých vinařů.

ObrazekSamozřejmě nebudou chybět ani četné ochutnávky vín z jednotlivých viničních tratí či vinařství.  Akce začíná vždy ve 13.00 a končí kolem 20.00 hodiny. Přihlásit se je možné na kterýkoliv z obou termínů samostatně nebo i na oba současně.

 

Je ovšem nutné si rezervovat místo!!!   Na každé odpoledne je maximálně 80 míst - tedy 2 autobusy. Bližší informace (a přihlášky zasílejte):

MAS Znojemské vinařství, o.s., Dvořákova 21, 669 01 Znojmo 

 Ing. J. Čepička, CSc, tel.: 515 213 145, mobil: 721 520 856, e-mail: cepicka.znojemskevinarstvi@sky.cz  nebo jaromír.cepicka@centrum.cz