Jdi na obsah Jdi na menu
 


Romantická zřícenina Nový Hrádek v Národním parku Podyjí

10. 12. 2008

ObrazekV samém srdci Národního parku Podyjí přibližně v polovině cesty mezi Vranovem a Znojmem se nachází na břehu meandrující Dyje romantická zřícenina Nový Hrádek. Rozsáhlá zřícenina přesahující svojí rozlohou 8000 m se rozkládá na nejužším místě vybíhajícího ostrohu téměř ze všech stran obklopeném hraniční řekou Dyjí. Ta tu tvoří státní hranici s Rakouskem.

Celé území, kde dnes zřícenina Nového Hrádku stojí patřilo nedaleké obci Lukovu. V roce 1358 jej získal výměnou s Louckým klášterem, držitelem poddanské obce Lukov za jinou vesnici, moravský markrabí Jan Jindřich, bratr krále Karla IV a nechal tu vystavět lovecký hrádek. Po jeho smrti se v držení hrádku vystřídali představitelé různých rakouských, polských a českých šlechtických rodů. Byli to například Einzingerové, Krajířové, Althanové, Stádničtí a další. Koncem 16. století se stal součástí vranovského panství. V roce 1645 byl dobyt a částečně pobořen Švédy a od té doby postupně chátral. V 19. století byl využíván jako letní lovecké sídlo šlechtickými majiteli.

Je jistě zajímavé, že po první světové válce užíval Nový Hrádek Klub českých turistů. ObrazekV roce 1926 opravil na své náklady střechu a stropy novější, zachovalejší části. V pravém křídle byl upraven byt pro hajného, který současně prodával turistům občerstvení. Vlevo ve věži byla upravena turistická noclehárna s vyhlídkou. Na skále v dolní části věže byla odhalena 23. 7. 1947 pamětní deska se jmény osmi kamarádů z trampské osady Aljaška, která stávala na břehu Dyje přímo pod hradem. Připomíná ty, kteří za druhé světové války položili své životy v boji proti fašismu. Celý areál byl po válce přístupný do roku 1950. Po tomto roce, vzhledem k nedaleké hranici s Rakouskem se ocitnul v tzv. hraničním pásmu a byl až do roku 1989 veřejnosti zcela nepřístupný. Zpřístupnění veřejnosti, postupné úpravy spočívající především ve vyčištění areálu od náletových dřevin a další údržba nastaly po roce 1990.

Vlastní areál sestává ze dvou nádvoří, hradního příkopu a dvou hradů. Starší hrad je gotická stavba s obytným palácem a dvojitým prstencem oválných zdí. Mezi nimi je parkán, kterým vede přístupová cesta. Uvnitř uvidí návštěvník zbytky obytných budov. Přední hrad vznikal postupně od 15. století přestavbou z původního předsunutého opevnění. Jeho jádrem je masivní dvoukřídlá budova z níž vybíhají k bráně mohutné hradby, vyrůstající z rostlé skály, místy až 7 m silné. U jižní strany velkého nádvoří stojí obdélníková renesanční budova. Do hradu se vchází bránou před níž je kamenný most, klenoucí se nad velkým příkopem.

ObrazekProjde li návštěvník kamennou budovou a vystoupí posléze úzkými můstky a průchody, tak se dostane na vrchol napůl zřícené hradební věže. Odtud spatří překrásný pohled na moře zeleně, která obklopuje celou zříceninu tak, že ze země není téměř odnikud vidět. Pouze částečně od řeky z Rakouské strany. Před sebou uvidí fantastické zákruty Dyje kolem ostrohu zvaného Umlauf (Obrátka), že to vypadá jakoby tu plynuly mezi skalnatými vrchy tři řeky vedle sebe. Jen porovnáním skutečnosti podle mapy se pozná, který z ostrohů patří Rakousku a který nám..

Protože Nový Hrádek leží v nejpřísnější chráněné první zóně Národního parku Podyjí, platí tu pochopitelně stejně přísná pravidla pro návštěvníky. Milovník přírody a turista je za to odměněn neobyčejnou pestrostí chráněných rostlin a živočichů nejen při průchodu Národním parkem. Přímo v areálu zříceniny rostou například velké porosty ojedinělé divizny nádherné, převyšující svojí výškou postavu či může spatřit vzácnou užovku stromovou, nebo nad hlavou přelétajícího čápa černého a další skvosty Podyjí. Mimořádnou hodnotou je potom neobyčejně harmonické spojení přírody s architekturou zříceniny. V celém areálu vládne klid, pohoda a atmosféra lákající k rozjímání. Své kouzlo má návštěva nejen na jaře či v parném létě, ale zejména v září, kdy okolní lesy získávají nádhernou paletu všech odstínů podzimních barev.

K Novému Hrádku se dostaneme dvěma způsoby. Ze Znojma silnicí směrem na ObrazekMašovice do Podmolí a dál pouze pěšky nebo na kole asi 3,5 km po zelené značce. Druhou možností je turistickou či cyklistickou stezkou z obce Lukov po červené značce a od rozcestí Příčky po zelené.

Celá prohlídka trvá necelou hodinu. Otevřeno je denně od 10,00 – 18,00 pouze od května do srpna, v září jen o sobotách a nedělích. Na nádvoří v pokladně je možné si zakoupit propagační a informační materiály. Případné další informace můžete získat na www.av-pro.cz/pamatky-jm