Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za vínem do sklepů ve Chvalovicích

p6230111.jpgKaždý turista, který jede k moři na Jadran č nebo do Itálie ke Středozemnímu moři nebo tím směrem třeba i do hor a jede li přes Znojmo, musí přes hraniční přechod v Hatích. Pár kilometrů za Znojmem projede dlouhou vlevo a vpravo táhnoucí se sklepní uličku ve Vrbovci, poté po levé straně mine vinice a šlechtitelskou stanici Ampelos a přijíždí do staré vinařská obce Chvalovice. V obci bydlí celá řada drobných pěstitel révy, vinařů a zahrádkářů. Je zde i velká prodejna vinařských potřeb.

Sklepní ulička ve Chvalovicích je tak trochu skrytá před zraky většiny turistů projíždějící obcí protože leží poněkud stranou vpravo asi jeden kilometr směrem z Chvalovic do nedalekého známého Šatova. Je ukryta podél potoka v krásném bohatě zalesněném údolí s mohutnými vrbami, akáty a keři. Několik desítek většinou opravených někde rozestavěných sklepů tvoří velice zvláštní, klidnou téměř rodinnou atmosféru, jaká v jiných sklepních uličkách i když jsou známější a větší, chybí. Jsou tu pěkná zákoutí k sednutí a vychutnávání klidu a zeleně kolem se sklenkou dobrého vína. A je z čeho vybírat.
V uličce mají své sklepy dvě velká ale také hodně známá vinařství – Waldberg Vrbovec a od loňského roku i Vinařství Lahofer Dobšice, které koupilo a opravilo jeden z větších sklepů od EKO Hnízdo a přešlo celé včetně viničních tratí zcela do Lahoferu. A také známější Vinařství Vaněk. Ostatní sklepy jsou malých vinařů a zahrádkářů nejenom z Chvalovic. Tato pěkná ulička s malým náměstíčkem by snad zůstala i nadále známá místním či několika desítkám milovníků vín a přátel majitelů sklepů. Žádná větší akce se tu totiž nepořádala. Až na podzim v roce 2011 byly Chvalovice a jejich ulička zařazeny do dnes již docela známého Festivalu otevřených sklepů pořádaného Nadací partnerství. Překvapení mnohých bylo opravdu nelíčené nejenom krásným okolím ale i dobrými víny.
A to byl možná i impuls pro Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o., který tu sídlí, aby uspořádali sami společně s dalšími vinaři vlastní otevřené sklepy. Sklepy tu jsou nádherné, vykopané v písku, mnohdy velice prostorné a dlouhé. Například pozdně barokní sklep Vinařství Waldberg z roku 1770 je úžasný. Původně to byl desátkový sklep patřící Louckémup6230133.jpg klášteru.
Otcem myšlenky byl sklepmistr Ing. Pavel Filipovszki. Stalo se tak 11. června 2011. První pokus byl úspěšný, něco kolem desítky otevřených sklepů navštívilo více jak 300 vínomilců. A tak se pořadatelé rozhodli pro reprízu. Letošní druhý ročník se konal 23. června od 9.30 do cca 22.00 hodin.
Využil jsem ranní cesty syna do Retzu a nechal se vyložit ještě před zahájením otevřených sklepů ve chvalovické sklepní uličce. Prošel jsem si nedalekou viniční trať Dívčí horu a v deset hodin jsem už byl na malém náměstíčku plném lavic, kde jsem   dostal plánek otevřených očíslovaných sklepů. Neplatí se tu žádné vstupné, jen zálohově sklenice a bločky po 5,- Kč. Nejsem žádným příznivcem bločků, jak jsem mnohokrát psal.
Snad proto, že v sousedním Rakousku se platí vždy všechno okamžitě a bez bločků. Je to jednodušší, pohodlnější a pro pořadatele levnější. Ale dnes mne to kupodivu nijak nerozházelo. Příjemné a překvapivé byly ceny: jakostní vína stála pouze 1 bloček (5,-) a přívlastková 2 bločky (10,-) a to bylo vše!  Své sklepy otevřela následující vinařství:
1.      Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o.
2.      Vinařství Kameníček
3.      Vinařství Fila
4.      Sklep u Kovalských
5.      Vinařský spolek VINITEMA
6.      Vinařství Hájek
7.      Vinařství Lahofer Dobšice
8.      Vinařství Zábojník
9.      Vinařství Vaněk Vrbovec
10. Bílý sklep Adámkovi
11. Degu Vin
 
ing.filipowski.jpgVzorku bylo nepočítaně, například jenom Vinařství Waldberg nabízelo 18 vzorků ročníku 2011, 9 vzorků ročníku 2010 a jeden vzorek (Muškát moravský) ročníku 2006. Z toho 20 vzorků přívlastkových vín....  Ostatní vinařství nabízela vína v rozmezí 10 – 20 vzorků různých odrůd, ročníků a nezřídka se stalo, že vinař sáhl do regálku a vytáhl zcela jiný vzorek navíc...
Kupodivu jsem neprošel všechny sklepy, bylo tu totiž plno známých, kamarádů a tak se povídalo a samozřejmě ochutnávalo.  Mnohé sklepy znám z dřívějších návštěv a příští rok otevřených sklepů mám už poznamenaný v počítači, všechno doženu. Z Vinařství Waldberg jsem ochutnal asi 13 vzorků, ale zejména mne oslovilo:
Sylvánské zelené 2011 pozdní sběr s 13% alkoholu, 4,4 g/l zbyt. cukru, 5,9 g/l kys. a 21,9 extraktu. Jemně kořenité, příjemné kyselinky, dlouhá dochuť, moc dobré víno.
Rulandské šedé 2011 výběr z hroznů s 13 % alkoholu, 28,2 g/l zbyt. cukru, 6 g/l kys. a 27,8 g/l extraktu. Charakteristická vůně, hruškovité a medové tóny, dlouhá dochuť.
Veltínské zelené 2011 VOC s 12 % alkoholu, 5,1 g/l zbyt. cukru, 6,1 g/l kys. a 19,4 g/l extraktu. Pěkné typický veltlínek, svěží, moc dobře se ochutnával.
Müller – Thurgau 2011 pozdní sběr s 12 % alkoholu, 11,6 g/l zbyt. cukru, 5,1 g/l kys. a 19,4,4 extraktu. Příjemná, aromatická milerka, velice dobrá, dlouho jsem podobnou neochutnal.
Zastavím se ještě u Vinařství rodiny Zábojníkových, protože v pěkném sklepu vystavěl pan Zábojník přes zimu společně s tatínkem nádherné boxy na víno. A tak jsme kolem toho povídali, protože podobné boxy stavím ve Lindenkeller v Retzu. Samozřejmě jsem ochutnal asi šest vzorků, i když jich nabízel o hodně víc. Moc pěkný byl Sauvignon 2011 pozdní sběr, Rulandské bílé 2011 pozdní sběr a Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr. Zábojníkovi jsou malé vinařství vedené jako koníček mimo hlavní zaměstnání s roční produkcí přes 10 000 litrů, od roku 2010 vína lahvují. Cenová relace je od 80 – 150,- Kč.
Navštívil jsem ještě sklepy Vinařství Lahofer, Vaněk, Degu Vin, Bílý sklep Adámkovi a Vinařství Hájek. Na dvou místech v uličce hrála cimbálka, opékalo se maso, klobásky, cigára, prostě o pohodový den bylo organizátory bohatě postaráno. Podle pozdějších údajů prý navštívilo otevřené sklepy asi 500 návštěvníků. Všude bylo plno místa, žádné davy, tlačenice znovu se opakuji, velice příjemně strávená sobota v chvalovické uličce s dobrými víny, příjemnými vinaři a v pěkném prostřed.
 
 (uveřejneno také na O víně - www.ovine.cz )